ČEPAN GALLERY

Nový priestor s programom pre budúcich kurátorov.

 
 
 
TEXT A FOTO: MICHAL KLEMBARA
Blog_Hero_Cepan.jpg
 

Na začiatku septembra 2019 sme na mieste, ktoré už od otvorenia Nádvoria sporadicky slúžilo rôznym expozíciám, otvorili stálu galériu. Okrem snahy priniesť sem zaujímavé výstavy, nás k tomu motivovali ďalšie dva ciele – chceme byť bližšie k tvorbe umenia a pomôcť budúcim kurátorom získať prvé skúsenosti a praktické zručnosti.

 
 

Čepan Gallery nie je tematicky vyhranená. Zameriavať sa však budeme okrem súčasného umenia aj na architektúru a dizajn, pretože podľa nás doteraz v Trnave nemali dostatok priestoru. A prečo práve tento názov? Oskár Čepan sa narodil v neďalekom Cíferi a vyrastal v Trnave, kde vychodil základnú školu a gymnázium. Patrí medzi najvýraznejšie osobnosti umeleckého a kultúrneho života nášho regiónu, napriek tomu sa tu s jeho odkazom a dielom prakticky nepracuje. Zároveň je významný aj ako predstaviteľ avantgardy a kritického pohľadu na umenie. Svojou osobnou odvahou je stelesnením vlastností a kvalít, ktoré by podľa nás mali byť pre nastupujúcu generáciu umelcov a kurátorov inšpirujúce.

Výstavy

Zatiaľ sme v Čepan Gallery uviedli dve výstavy. Prvá mala názov Belluš 120  a pripravili sme ju pri príležitosti 120. výročia narodenia jedného z najvýznamnejších slovenských architektov 20. storočia. Emil Belluš stál za viacerými stavbami aj priamo v Trnave a dve z nich patria medzi jeho vôbec najikonickejšie. Sú nimi známy Vodojem a automatický mlyn NUPOD. A práve tejto dvojici a Bellušovmu prístupu k tvorbe bola venovaná výstava, ktorú pripravila naša kurátorka a produkčná Malého Berlína Soňa Jakubove. Na ďalších stránkach si s ňou môžete prečítať rozhovor o jej aktuálnej výstave Trnavskí typografi.

Ešte v novembri sme otvorili v rámci festivalu spisovateľov Ypsalon druhú výstavu. Izolované slová priniesli kurátorský výber prác významného moravského konceptuálneho umelca Jiřího Valocha. Dominika Chrzanová odprezentovala práce autora, ktoré vznikali postupne od 60. rokov. Medzi nimi sú aj pravdepodobne jeho najznámejšie vizuálne básne, v ktorých sa pohrával s vizualitou písma.

Kurátorský program

Už z doterajších výstav je vidieť, že nás popri umení a umelcoch zaujíma práve práca kurátora. Po skončení výstavy o trnavských typografoch budú mať po zvyšok roka v galérii priestor mladí začínajúci kurátori. Vyberali sme ich koncom jesene v otvorenej výzve spomedzi študentov a absolventov Katedry dejín a teórie umenia Filozofickej fakulty a Katedry výtvarnej pedagogiky Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity. Z prihlásených sme na základe prihlášok a ústnych pohovorov vybrali troch účastníkov kurátorského programu.

Každý z nich pripraví pod vedením mentora a s produkčnou podporou kultúrneho centra Malý Berlín výstavu. Téma výstavy bude konkrétnemu účastníkovi zadaná mentorom, ktorý s ním počas prípravy výstavy bude komunikovať, usmerňovať ho a radiť mu. K dispozícii budú mať rozpočet na materiál, honoráre a na propagačné materiály. Okrem prípravy výstavy čaká na účastníkov programu celoročné vzdelávanie formou prednášok, workshopov a seminárov. Rovnako ich chceme zapojiť do usporiadania podujatí PechaKucha Night Trnava a do organizácie rezidenčného programu, ktorý by sme chceli rozbehnúť počas tohto roka.

Mentori

Veríme, že mentori do programu prinesú pestrosť názorov na aktuálnu kurátorskú prax a rôznorodé skúsenosti, ktoré vyplývajú z ich odlišnej práce, zamerania či miesta pôsobenia. Zo skúseností jednotlivých mentorov v programe budú čerpať všetci účastníci, keďže aspoň časť spomínaného vzdelávacieho programu chceme realizovať práve s nimi. Jednotlivé vzdelávacie podujatia môžu byť, ak to bude vhodné, prístupné aj verejnosti.

V tomto roku sú mentormi Mária Rišková, riaditeľka Slovenského centra dizajnu, Ľudmila Kasaj Poláčková, historička umenia a kurátorka Nitrianskej galérie, a Roman Popelár, riaditeľ Záhorskej galérie v Senici. Pod ich vedením začínajúci kurátori pripravia postupne výstavy súčasnej fotografie, konceptuálneho umenia a na konci roka opäť niečo z oblasti dizajnu.

Čepan Gallery je projektom občianskeho združenia Publikum.sk, kultúrneho centra Malý Berlín a Nádvoria.

***


Vyšlo v čísle: 6 | Jar 2020 >


Všetky čísla: O Magazíne >


Previous
Previous

Za dverami Kampusu

Next
Next

Týždeň offline