IKONY

Slovenský seriál približuje osobnosti architektonického sveta z druhej polovice 20. storočia.

 
 
 
TEXT: MÁRIA ŠMILŇÁKOVÁ, FOTO: NORA A JAKUB
Blog_Hero_Ikony.jpg
 

Dokument Ikony rozpráva o významných slovenských architektoch a architektkách, nezameriava sa však len na konkrétne diela. Kamera veľmi podrobne zachytáva osobnosť autorov a ich emócie. Snaží sa analyzovať ich vnútro a pocity, ktoré prežívajú, keď sa pozerajú na svoje budovy dnes.

„Režiséri boli spravidla veľmi dobre pripravení a obdivuhodne rýchlo dokázali uchopiť tému a rozpoznať na tom-ktorom architektovi to podstatné,“ opísal prácu filmárov Adam Gajdoš, spoluzakladateľ Archtungu.

 
 

Združenie Archtung, ktoré vzniklo v roku 2013, sa od svojho začiatku snaží zvyšovať povedomie o tuzemskej architektúre v spoločnosti. Jeho členovia zorganizovali za sedem rokov svojej činnosti hneď niekoľko podujatí. Medzi nimi aj Noc architektúry, ktorá sa stala jednou z najpopulárnejších architektonických akcií v Bratislave. „Vystriedali sa na nej mnohí zahraniční rečníci a v roku 2015 ju dokonca otváral prezident,“ prezradil Adam Gajdoš.

Z malého nápadu vznikol veľký seriál

Aj Ikony vznikli ako jeden z ich ďalších projektov. Pôvodným plánom však bolo namiesto seriálu vytvoriť s architektmi rozhovory na fotoaparát. „Až členovia filmovej produkčnej spoločnosti Artichoke nás presvedčili, že to môže byť pekný projekt. Bola by preto škoda nepustiť sa do toho na profesionálnej úrovni,“ povedal o prvotných plánoch Adam.

Ikony sa tak z obyčajného nápadu pretransformovali do 12-dielnej dokumentárnej série. „Projekt sa snaží ukazovať architektúru laickej verejnosti. Tá na Slovensku vôbec nie je témou, čo je hrozná škoda,“ vysvetľuje Adam ďalej. Cieľom projektu je teda priblížiť toto prostredie ľuďom, ktorí nemajú o architektúre dobrý prehľad, a zoznámiť ich s osobnosťami, ktoré dali tvár mnohým budovám alebo mestám na Slovensku.

Seriál odvysiela aj RTVS, a to každý pondelok od 7. septembra o 21.10 na Dvojke. Tá projekt aj finančne podporila, rovnako ako Audiovizuálny fond a Fond na podporu umenia.

 
 

Ďalšie časti seriálu priblížia mená, ako napríklad Ferdinand Milučký, Iľja Skoček, Dušan Kuzma, Viera Mecková, Oľga Ondreičková či Štefan Svetko. „Ide o ľudí, ktorí svojou prácou ďaleko prevyšovali slovenský kontext. Je to zmes silných individualít, no sú tam aj architekti, ktorí tvorili v dvojiciach alebo trojiciach,“ spomína Adam.

Mnohé budovy, ktoré z diaľky obdivujeme, skrývajú viac, než sa na prvý pohľad zdá. Ikony rozpovedajú nielen príbeh stavieb, ale aj ľudí, ktorí ich vytvorili. 

 
 

Vyšlo v čísle: 8 | Jeseň 2020 >


Všetky čísla: O Magazíne >


Previous
Previous

Risko

Next
Next

Hranice a nová realita