Risko

Nová dielňa na Nádvorí zabezpečuje jedinečnú a ekologickú tlač.

 
 
 
Text: Eva Kopecká, Foto: Peter Lančarič, ZUZANA FAJTA
Blog_Hero_Risko.jpg
 

Mýliť sa je ľudské. Keď sa však pomýli stroj, nie sme z toho nadšení. Pri risografickej tlači sú ale chyby výhodou. Tento stroj tlačí nepresne a každé vytvorené dielo sa tak stáva originálom. Prednedávnom sa vďaka kreatívcom z Kubiku nápadov dostalo niekoľko risografov do Trnavy. Prebrali tak od Čiernych dier štafetu v tlačení pre klientov a založili si novú dielňu s názvom Risko.

 
 

Risograf je tlačiarenský systém, ktorý pochádza z Japonska. Pôvodne slúžil na rýchle a lacné kopírovanie dokumentov, ale časom si ho zobrali za svoje rôzni umelci a dizajnéri. Dnes sa zameriava na tlač pekných, umeleckých, ilustrátorských diel a grafík. Na Slovensku ho spopularizovali Čierne diery a ich grafiky technických pamiatok zdobia tisíce domácností. „Prišiel čas sa rozlúčiť so starými strojmi, na ktorých sme päť rokov po nociach tvorili grafiky. Už od zimy minulého roka tlačíme na novej mašine. Odvtedy v nás zrelo rozhodnutie nájsť starým strojom nových majiteľov, ktorí im dajú užitočný zmysel,“ priznáva spoluzakladateľ združenia Čierne diery Martin Lipták. V tom čase sa už v trnavskom Kubiku nápadov, ktorý funguje pod Bronco n.o., formovalo podhubie so záujmom o sieťotlač, o výrobu plagátov či iných vizuálnych materiálov pre vlastné aktivity, ale aj pre druhých. 

Tento nápad vznikol veľmi spontánne, zrealizovali sme ho prakticky za týždeň,“ hovorí Matúš Hlinčík, jeden zo zakladateľov Riska. „Na bazári sme našli risograf a chceli sme ho kúpiť. Vedeli sme, že naši kamoši z Čiernych dier majú tento stroj, tak sme sa ich pýtali, čo si o kúpe myslia. Neodporúčali nám do toho ísť, lebo to bolo až podozrivo lacné a nesplnilo by to náš účel. Ale zhodou náhod sa chystali predávať vlastné risografy a krátko nato sme sa dohodli,“ dodáva Matúš.

Do Trnavy tak pricestovali tri zabehnuté stroje s ôsmimi farbami. Čierne diery im hneď zo začiatku odovzdali svoje vedomosti, naučili ich obsluhovať a tlačiť aj zákazkovo pre klientov, na čo už roky popri vlastnej tvorbe nemali čas. Grafici z Kubiku sa pustili do učenia a tlačili dňom a nocou. „Symbolom risografu je veverica, ktorá počas procesu beží v kruhu. Rozhodli sme sa, že ju vyslobodíme z otrockej roboty a dali sme si ju aj do loga Riska,“ hovorí Dávid Šima, grafický dizajnér a momentálne aj tlačiar. „Ešte predtým než som risograf prvýkrát videl, už som vedel, že som zaľúbený. Splnili sme si sen, lebo sme našli stroj, na ktorom môžeme robiť veci, aké chceme. Risograf plánujeme sprístupniť širšej verejnosti, teda nielen tým, ktorí si chcú zadovážiť grafiky, ale chceme byť priamo producentmi vizuálnej kultúry. To znamená, že keď niekto za nami príde s akýmkoľvek vizuálnym obsahom, tak mu chceme pomôcť a jeho návrh dať do najlepšej formy, pre ktorú je tlačiareň určená.

Risko predstavili jeho zakladatelia na otváracom podujatí koncom júla v priestoroch na Nádvorí s cieľom, „aby sa ľudia o nás dozvedeli, že vôbec existujeme, a aby sme sa aj my naučili, aké potreby majú potenciálni klienti. Zavolali sme si teda ľudí, ktorí sa venujú ilustráciám, grafickému dizajnu alebo aj celé štúdiá, ktoré by mohli v budúcnosti využívať naše služby,“ dodáva Matúš Hlinčík. V spolupráci s Čiernymi dierami vysvetlili na konkrétnych príkladoch špecifiká risografickej tlače. O teoretický úvod s praktickou ukážkou sa postaral Michal Tornyai, tlačiar a grafický dizajnér Čiernych dier. „Obsluha bola na začiatku veľká neznáma, no postupne sme sa s ňou zžili a naučili sa vychytať chyby a špecifické charakteristiky tlače. Tá má výrazné farby, pri viacfarebnej tlači sa môže výsledok rozpasovať, jednotlivé farebné vrstvy na sebe nesedia, je to trochu poposúvané, dalo by sa povedať, že aj zašpinené. Odtlačok teda nie je taký čistý, presný ako pri digitálnej tlači, takže závisí od toho, čo klient očakáva.“ Slovo prenechal členom Riska a tí pri komentovaní obsluhy risografu hneď priznali, že obmedzenia tlače podnecujú ich kreativitu, čo potvrdil aj Dávid Šima. „Pri risografe je najväčšia výhoda nielen výsledný charakter tlače, žiarivé farby a nenatieraný papier, ale aj ľudský charakter a najmä chyby, ktoré sa ukazujú. Spomedzi všetkých tlačových technológií má zároveň najmenšiu záťaž na životné prostredie. Tlačí farbami, ktoré sú vyrobené z prírodných olejov, ako je sójový alebo ryžový olej, voda a pigment. Keď sa použije recyklovaný papier, v podstate máme produkt, ktorý neškodí prostrediu, a to nás veľmi teší, lebo aj sami vnímame, že tlačiarenské remeslo je plné odpadu v zmysle nadprodukcie. Risograf je pre nás jednoznačne ideálna voľba.“ 

V spolupráci s Luciou Žatkuliakovou vytlačili na workshope grafiky pre Trnavský rínek, ktorý Bronco n.o. organizuje. „Keďže sa tento rok nekoná, chceli sme si ho aspoň týmto spôsobom pripomenúť. Budeme tlačiť grafiky, plagáty, ziny, obaly na hudobné nosiče, vizitky, brožúry, obaly alebo aj iné výstupy. Dohodli sme sa napr. s aktivistami, ktorí organizujú petíciu proti niklovej skládke medzi Trnavou a Sereďou. Ideme im tlačiť ilustráciu na podporu ich kampane, čiže chceme robiť presahy aj do aktivizmu a neziskového sektora, v ktorom sa už dlho pohybujeme,“ dodáva Matúš Hlinčík. Na prezentačnom workshope pozvaní ilustrátori a dizajnéri videli celý proces tlače na vlastné oči a boli svedkami viacerých experimentov. V Risku plánujú pokračovať s rôznymi kreatívnymi workshopmi nielen na risografe, ale časom chcú predstaviť aj iné tlačiarenské a grafické techniky, o čom budú informovať na svojom prezentačnom webe.

 
 

Risko risograf print kolektív nájdete na Nádvorí alebo na veveverisko.sk

Instagram: @risko.print, Facebook: @risko.print


Vyšlo v čísle: 8 | Jeseň 2020 >


Všetky čísla: O Magazíne >


Previous
Previous

Čo ma naučilo zoznamovanie

Next
Next

IKONY