Nádvorie Dnes

Každá z budov Nádvoria má svoju minulosť i budúcnosť. Mnohé z nich sú tu stáročia, iné vznikli len pred časom.

 
 
 
Text: Zuzana Fajta, Foto: BOYS PLAY NICE
Blog_Hero_Nadvorie_Dnes.jpg
 

Než sa túto jar podarilo otvoriť Nádvorie, predchádzalo tomu mnoho rokov práce. No málo ľudí vie, že najskôr vlastne vôbec nemalo ísť o nádvorie. Idea sa vyvíjala a menila s postupujúcim pribúdaním budov. Pôvodne sa rozmýšľalo o vzniku iba akéhosi „dvora“ . Postupne sa projekt z dvora zmenil na nádvorie. 

Ambiciózny projekt síce vznikal organicky, ale nechýbala mu vízia toho, čo by mal v konečnom dôsledku poskytnúť. S prichádzajúcimi užívateľmi, partnermi a nájomcami bolo stále jasnejšie, akým smerom sa bude projekt, ktorý zastrešuje architektonický ateliér Vallosadovsky Architects, uberať. 

 
 

Trojičné Námestie

Dalo by sa povedať, že to všetko sa začalo Thalmeinerom. Keď vznikal v roku 2010, asi nikto nemohol tušiť, kam sa až rozrastie. Práve rozširovanie tejto prevádzky vlastne započalo celý projekt Nádvoria. Pôvodne gotický dom s renesančnými prvkami dnes slúži kaviarni Thalmeiner, nachádzajú sa v ňom kancelárske priestory, byt a takisto podzemné pivničné priestory. Zaujímavosťou je, že práve pivničné priestory boli pred niekoľkými storočiami prvým poschodím. 

„Amfiteáter“

Pokiaľ prechádzate od Trojičného námestia smerom na Nádvorie, všimnite si po svojej pravej strane schody, pracovne nazývané amfiteáter. V období, keď ešte nebola jasná funkcia (ale najmä miera) celého komplexu, malo byť vo dvore umiestnené pódium. Keďže sa budovy nachádzajú v rôznych výškach, bolo nutné tento rozdiel prekonať, a tak vznikli schodíky. Pôvodne mali fungovať ako improvizované hľadisko, dnes spájajú rôzne etapy projektu.

Štefánikova 3 a 4

Susediace budovy na Štefánikovej sú vlastne dôvodom, prečo sa dnes rozprávame o Nádvorí. Charakteristickou črtou oboch budov je, že boli postavené ako prejazdové domy s gotickým základom. Ich pivnice sú teda klenuté priečne na smer jazdy vozu, čím sa stavba zabezpečila. Prízemie a prvé poschodie preklenujúce podjazd každej budovy vznikli naraz a aj tým sú budovy nad nimi jedinečné nielen v Trnave, ale aj v celom okolí. Práve preto sú aj kultúrnou pamiatkou. 

V unikátnych pivničných priestoroch v budove na Štefánikovej 4 sa nachádza Kubik nápadov, ktorý sa do nej presťahoval z Pekárskej ulice. Nad nimi sídli Malý Berlín, ktorý zaberá prvé poschodia budovy na Štefánikovej 4 a to isté poschodie v susednej budove prináleží kancelárskym priestorom. Malý Berlín sídli v priestoroch bývalej tančiarne, ktorá vznikla spojením troch izieb. Pri rekonštrukcii sa objavil a následne odprezentoval náznak toho, kde boli pôvodné priečky, takisto sa naznačili pozície klenieb. 

Na druhom poschodí sa nachádza Coworking Nádvorie. Ten prechádza cez obe budovy. Najzaujímavejšie na priestore je to, že krov, ktorý je v coworkingu odhalený, je barokový. Dokonca aj v budove na Štefánikovej 3 sa nachádza podobný barokový krov. Barokové prvky nájdeme aj inde v budove. Signifikantný je najmä nádherný barokový strop, ktorý je jedným z najoriginálnejších v profánnych stavbách v Trnave. Ten si môžete pozrieť počas návštevy pekárne Chlieb náš, ktorá svojím minimalistickým dizajnom necháva vyniknúť práve tomuto unikátnemu umeleckému dielu. 

I keď je dom na Štefánikovej 3 pôvodne gotickým, prešiel niekoľkými prestavbami. Tie viditeľne zasiahli najmä fasádu, ktorá je dôsledkom prerábky v 30. rokoch 20. storočia, počas ktorej bolo k budove pristavené ďalšie podlažie v slohu art deco. Zaujímavosťou je práve zachovanie barokového krovu, ktorý rozobrali a postavili naspäť o poschodie vyššie. Podobný postup sa zvolil aj pri rekonštrukcii priestoru, aby bolo možné zachovať čo najviac pôvodných prvkov. Odporúčame sa pri návšteve Coworkingu Nádvorie teda pozrieť aj na strop! Pri odkrývaní nánosov sa podarilo zachovať aj pôvodné art deco schodisko, ktoré sa skrývalo pod keramickým obkladom a nachádza sa v administratívnej časti budovy Štefánikova 3. Dnes ho využívajú najmä nájomcovia budovy.

Dostavba S3

V rámci projektu bolo nutné sa vyrovnať s už existujúcimi, novšími stavbami, ktoré úplne  nezapadli svojou formou, veľkosťou a mierkou do historického centra. Cieľom bolo aktivovať všetky strany Nádvoria a vytvoriť príjemný pocit a charakter starého mesta. Zároveň bola snaha ísť v stopách pôvodných stavieb. Keďže mala budova Štefánikovej 3 pôvodne ďalšie krídlo, pribudla novostavba s lamelami, ktorá mala efektívne spojiť priestor Nádvoria. V budove sa dnes nachádzajú najmä kancelárske priestory. Nájdete tu napríklad Herbert Sirupy alebo Trnavské rádio. Na úplnom vrchu sa nachádza aj Airbnb byt. Budova sa svojou mierkou a hmotou nesnaží konkurovať, ale dopĺňa už existujúce stavby, či už na Trojičnom námestí alebo Štefánikovej. 

 
 

Akademia a Kampus 

Novostavba a prístavba na Nádvorí dávajú domov tak prevádzke Akademia, ako aj študentskému bývaniu Kampus. Prepája ich terasa, ktorá je „duchom domu“ a má rozšíriť plochu dvora o ďalšiu úroveň. Takisto má plniť funkciu prechodu medzi verejným a súkromným priestorom. Samotný priestor Akademie je vlastne exkurziou obdobiami, ktoré sú viditeľné najmä na strope. Pri prechode prevádzkou prejdete od valených klenieb cez trámové drevené stropy až po betónové stropy.

Nádvorie

Okrem samotných budov, ktoré tvoria projekt Nádvoria, je neoddeliteľnou súčasťou aj jeho plocha. Dlažba v rámci komplexu je riešená jednotne a vyvažuje tak fragmentovanú výstavbu. Jej centrálny priestor je pritom jasne materiálovo vyčlenený a predeľuje ho pôvodná parcelná čiara. Vyniká takisto zasadením vzrastlých platanov, ktoré umožňujú skryť sa pred horúcimi lúčmi slnka. Pri jeho návšteve si určite všimnite archeologický nález praniera alebo miesta označené logom „N“. Tie vyznačujú miesta ďalších archeologických nálezov. Príjemným ekologickým prvkom je retenčná nádrž, ktorá sa nachádza pod priestorom Nádvoria a do ktorej steká dažďová voda. Tá sa následne používa na zavlažovanie stromov a zelene.

Posledná etapa

Aktuálnou výstavbou sa však projekt Nádvoria nekončí. Budova na Pekárskej ulici, kde pôvodne napríklad sídlil aj Kubik alebo Berliner, práve započala svoju rekonštrukciu. Umožní tak prepojenie priestoru na ďalšiu stranu a prístup od Pekárskej ulice a univerzitného parčíka. I keď funkcia a forma budovy nie je známa, určite poslúži Trnavčanom a návštevníkom práve tak dobre ako Nádvorie.

 

Za spoluprácu ďakujem Viliamovi Zajíčkovi a Elene Šoltésovej z ateliéru Vallosadovsky Architects.

 

***


Vyšlo v čísle: 1 | Zima 2018 >


Všetky čísla: O Magazíne >


Previous
Previous

Kubik je komunita

Next
Next

Zero Waste