Z DENNÍKA CYKLICKEJ ŽENY

 
 
 
TEXT: EVA KOPECKÁ, ILUSTRÁCIE: Nikoleta Garajová
Blog_Hero_C_zena.jpg
 

Na druhom stupni základnej školy som po prvý raz dostala menzes. „Si žena a na to si treba zvyknúť,“ pochopila som z komentárov ostatných a moje detstvo sa prehuplo do tínedžerského obdobia. Odvtedy som raz do mesiaca pociťovala bolesť, inokedy kŕče a vždy obmedzenia v podobe niekoľkých vrstiev navyše v spodnej bielizni. Prepašovať vložky na záchod bola hotová veda. Podobne ako moje kamarátky som sa cítila trápne, keď som „to“ dostala, nehovorila som o tom alebo som sa to snažila utajiť, len aby nebolo nič vidieť. Dnes viem, že menštruácia je len jedna časť môjho cyklu, akýsi vrchol ľadovca sfarbený do červena, ktorý ponorený do oceánu premenlivosti skrýva oveľa väčšie bohatstvo, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

 

Už je to vyše desať rokov, čo sa ku mne dostala kniha Červený mesiac: ako chápať a používať tvorivé, sexuálne a spirituálne dary menštruačného cyklu od britskej spisovateľky Mirandy Gray. Čítala som ju prvý, potom druhýkrát, a hoci som ju úplne nepochopila, stále ma z nejakého dôvodu lákala. Pre našich predkov bol podľa autorky menštruačný cyklus darom, ktorý ženám každý mesiac dodával silu k regenerácii, k pôsobeniu na okolitý svet, k prepojeniu sa so zemou a s rodinou a prejavovaniu hlbinných múdrosti a inšpirácie. Pre mňa to boli príliš odvážne teórie, ktoré som nedokázala rozkódovať a prijať. Knihu som napokon požičala a už sa ku mne viac nevrátila. Trvalo ešte niekoľko rokov, kým som sa intuitívne začala otvárať vnímaniu vlastnej ženskosti a cyklickosti. Postupne som objavovala články, videá, knihy a workshopy, ktoré ma doteraz sprevádzajú na ceste od nepríjemnosti z krvácania až po úctu k múdrosti a premenlivosti môjho tela a pochopeniu ženského time manažmentu.

Každý deň je zo mňa iná žena

Dlho som si myslela, že som len jedna a tá istá Eva, možno dve vďaka narodeniu v znamení Blížencov, no teraz viem, že sme minimálne štyri. Našťastie sa objavujú postupne jedna za druhou a hoci každá z nich „vládne“ niekoľko dní, medzi sebou sa trochu aj prelínajú. Cyklus pozostáva zo štyroch fáz, ako vo svojej knihe Cyklická žena píše Gray, ktoré nazýva optimálnymi časmi. „Sú to dni, kedy pociťujete, ako sú vaše mentálne schopnosti, emocionálne vlastnosti, intuícia a fyzický stav výnimočne posilnené… Ak si uvedomíte, kedy prežívate svoj optimálny čas jednotlivých fáz, a aké druhy posilnených schopností sa k nim viažu, môžete ich začať uplatňovať v pravej chvíli. Možno dokonca objavíte skryté nadanie, dosiahnete všetky ciele, konečne začnete žiť podľa svojej ženskej prirodzenosti a budete absolútne sama sebou.“ Autorka na základe toho vytvorila Kalendár ženského cyklu rozdeleného do štyroch fáz. Ich dĺžka je len orientačná a môže sa u každej ženy meniť, pričom závisí aj od dĺžky cyklu:

  • Menštruácia/fáza rozjímania (cca 1. až 5. deň)

  • Dynamická fáza/obdobie pred ovuláciou (cca 6. až 11. deň)

  • Fáza prejavu/ovulácia (cca 12. až 14. deň)

  • Kreatívna fáza/obdobie pred menštruáciou (cca 15. až 28. deň)

Kvôli nedostatočnému povedomiu o týchto fázach vzniká mylný dojem, že menštruácia je izolovaná, raz za mesiac sa opakujúca udalosť. Mnohé ženy zase trpia predmenštruačným syndrómom a ďalšie riešia ovuláciu s súvislosti s (ne)otehotnením. Tieto témy sa okolo mňa motali už dlhšie, no zrazu som ich vedela prepojiť v širšom kontexte a rozhodla som sa ich preskúmať na vlastnej koži. V mojom živote sa objavila Daniela Trudičová Krušinská, ktorá ma isté obdobie touto cestou sprevádzala a otvorila mi brány do cyklického sveta.

Spustila som pátranie a začala som si všímať, ako sa správam navonok a aké sú moje vnútorné prejavy: myšlienky, potreby, chute, emócie, nálady či hladina energie počas celého mesiaca. Pomáhala mi pritom aj Cyklická mapa od Dany-Sofie Šlancarovej, priekopníčky šírenia povedomia o cyklickosti v československom priestore. Výhodou mapy je prehľadná tabuľka, ktorú som si deň po dni vyplňovala, kým som zaregistrovala opakujúce sa atribúty jednotlivých fáz. Tie sa prejavujú rôznou úrovňou myslenia, rozmanitými schopnosťami či premenlivými potrebami. Už nebojujem s tým, že nie som stále rovnaká, nemám stále rovnakú silu, energiu a chuť niečo robiť alebo sa s niekým rozprávať, alebo na všetko kašlem. Naučila som sa aj plánovať vopred a viem, čo ma čaká, tak sa na to môžem pripraviť. Každá fáza je vhodná na realizáciu istých aktivít, ktoré mi vtedy idú ľahko a s radosťou, iným sa radšej vyhýbam, lebo to ide s nimi ako v lete na saniach. Veľkou výhodou je najmä opakujúci sa vzorec, ktorým si prechádzam každý mesiac, a táto plynulá zmena sa pre mňa stala v celom premenlivom procese istotou, ktorá je stále so mnou. Na druhej strane som si uvedomila, že nie všetko sa dá zapísať číslami či tabuľkami a moje zážitky sú individuálne.

 

„Pomooooc! Nevládzem, som spomalená, neviem sa sústrediť.“

 

Nechajte ma na pokoji!

Cyklus si počítam odo dňa, keď začínam krvácať. Označujem ho teda ako Deň 1 a nasledujúcim dňom pripisujem čísla 2, 3, 4 atď., bez ohľadu na to, aký dátum je v kalendári. Dĺžka krvácania je u každej ženy individuálna, u mňa trvá zhruba 5 – 6 dní. Menštruačná fáza je však dlhšia ako samotné krvácanie. V prvom rade je to pre mňa fyzicky a emocionálne náročné obdobie. „Zase máš krámy?!“ Nie, táto otázka naozaj nepatrí do slušnej konverzácie so ženou a je to to posledné, čo vtedy potrebujem počuť. Pomooooc! Nevládzem, som spomalená, neviem sa sústrediť a na vykonávanie aj drobných úkonov, najmä v práci, spotrebujem oveľa viac energie. Síce mám väčší dekolt, ale pripadám si tučná a opuchnutá. Pleť sa mi zhoršila a objavili sa vyrážky. Som ubolená a najradšej by som sa zavrela niekam na samotku a oddychovala. Už rozumiem, prečo sa táto fáza prirovnáva k studenej zime a tmavej noci. V tomto období som ale najviac napojená na seba a intuitívne cítim, čo je a čo nie je pre mňa vhodné, hoci nie vždy som ochotná si to aj reálne priznať a podľa toho konať.

Keď sa dá, vynechávam cvičenie a iné fyzicky náročné aktivity. Nie vždy sa mi to ale podarí dobre naplánovať a na vopred dohodnuté výlety či iné akcie idem so zaťatými zubami alebo moju účasť zruším na poslednú chvíľu. Nemám kapacitu ani viesť konverzáciu s druhými a skôr sa ľuďom vyhýbam. Kontakt s vonkajším svetom ma vyčerpáva a radšej túžim po podpore, objatí, pohladení, pomoci a po teplom nápoji zabalená do deky. Učím sa, že odpočívať je OK, hoci často ešte zlyhávam a neviem znížiť nápor povinností. Ideálne by bolo, keby som si mohla zobrať menštruačné voľno, lebo po pár dňoch oddychu prichádza obdobie, kedy som schopná všetko zameškané dobehnúť.

Nič nie je nemožné!

Zhruba od 3. až 5. dňa cyklu pociťujem príval psychickej a fyzickej energie. Zobúdzam sa z hybernácie a vstupujem do dynamickej fázy. Na fyziologickej úrovni vajíčka dozrievajú vo vaječníkoch, sliznica maternice silnie a hladina hormónov rastie. Mám energie a síl na rozdávanie. Som svieža ako jarné ráno. Vrhám sa do práce, kde trávim oveľa viac času a dokonca som z toho nadšená. Ostatní ma len zdržujú a vytáča ma ich pomalosť a nerozhodnosť. Možno pôsobím až panovačne, ale hovorím veci jasne a na rovinu. Poďme teda priamo na vec, chcem to rýchlo a hneď! V práci aj v posteli.

Som schopná racionálne a analyticky uvažovať bez zbytočných emócií, čo je typické pre mužov, nie? Určujem si priority, robím si zoznamy úloh a odškrtávam. Prijímam výzvy s ľahkosťou, najmä tie, ku ktorým som sa dlho odhodlávala. Je to ideálne obdobie začať s diétou, pravidelne športovať alebo chodiť na nový kurz. Multitasking je malina. Efektivita a výkonnosť sú opäť moji kamaráti, mám jasno v mysli a chuť experimentovať. Pozor na to, koľko povinností si naložím, lebo po zvyšok mesiaca ich budem musieť dokončovať a hrozí mi riziko prokrastinácie, ktoré sa často aj naplní. Ale teraz sa s tým nebudem zdržovať. Páči sa mi rozmanitosť a množstvo aktivít, ktorým sa venujem. Nepotrebujem veľa jesť, spať ani odpočívať. Pripadám si štíhla a sebavedomá. Srším dobrou náladou. Kiežby toto obdobie trvalo večne! V skutočnosti takto fungujem „len“ zhruba do 13. dňa cyklu, keď sa dostávajú do hry úplne iné priority.

 
Blog_Hero_C_zena_2.jpg
 

I am sexi and I know it!

Približne v polovici cyklu dochádza k ovulácii, keď vajíčko dozrieva, je uvoľnené raz z jedného a raz z druhého vaječníka a pripravené na oplodnenie. Vysoko nasadené tempo z dynamickej fázy zvoľňujem. Moje ego, ktoré bolo doteraz na výslní, klesá a nabieha empatia. Uvedomujem si, ako mám rada ľudí, záleží mi na tom, čo prežívajú, zaujímam sa o nich, veľa sa s nimi rozprávam. Kávičky a prestávky v práci sú oveľa dlhšie a častejšie, veď sme jedna veľká rodina. Som starostlivá, citlivá, nežná, prajná a štedrá – pociťujem atribúty spájané s materstvom a budovaním hniezdočka lásky. Rodina a partner sú na prvom mieste. Spontánne a s radosťou im venujem svoj čas. Zbožňujem romantiku a dotyky, neviem sa ich nabažiť. Mám rada dlhú predohru, nežné a dlhé milovanie a časté prejavy lásky. Keď ich nedostávam, zle je.

Sedieť dlho za počítačom je to posledné, čo ma teraz zaujíma. Radšej si diár plním mítingmi, zbožňujem skupinový brainstorming, kde prezentujem svoje nápady a nechám sa aj inšpirovať druhými. Cítim sa sexi, záleží mi na tom, čo si oblečiem, vystriedam niekoľko outfitov, kým si nájdem ten pravý, ktorý podporí moju atraktivitu. Rada v tejto fáze nakupujem a skrášľujem nielen seba, ale aj svoje okolie. Rozmaznávam sa, doprajem si dobré jedlo, masáž alebo saunu, jednoducho to, čo mi robí dobre a vyživuje ma. Som hravá a mám chuť sa hrať aj s druhými. Na ulici zrazu rozoznávam pekne stavané mužské telá. Kde boli doteraz schovaní?! Táto fáza žiaľ trvá najkratšie. 


Každá fáza raz pominie. Naozaj?!!!

Už je to tu! Nastupuje predmenštruačná fáza, najdlhšia a najnáročnejšia z celého cyklu! Objavujú sa emocionálne výkyvy, zmeny nálad a frustrácia. Sebaspochybňovanie mám na dennom poriadku. Hladina hormónov klesá a ubúda aj energia. Som precitlivená a všetko viac prežívam. Z ničoho viem urobiť drámu hodnú zlatej sošky Oscara. Odporúča sa vtedy  neriešiť nič veľké v zmysle rozchodu či výpovede, a radšej si počkať, kým táto fáza skončí. Ufff, ale prečo tak dlho trvá? V tomto období často plačem (aj pri komédii), som veľmi kritická voči sebe aj ostatným. Objavujú sa mi nespracované témy a strachy, ktoré ma prenasledujú. A stačí málo, aby sa spustila emocionálna lavína, ktorá ma úplne zasype. Sú to však len predstavy odvodené z mojej mysle a často nie sú založené na realite.

Na druhej strane mám chuť doťahovať veci do konca. Je to dobrý čas na prevetranie skríň a poriadne hĺbkové upratovanie. Aj v oblasti projektov, ktoré mi už neslúžia. Je výborné, že potrebujem menej jesť, som veľmi tvorivá a vďaka tomu zvládam aj náročnejšie výzvy, pri ktorých strácam pojem o čase. Táto fáza sa nevolá kreatívnou pre nič za nič. Aj vďaka nej sa mi podarilo napríklad napísať tento článok. Mám dobrú vizuálnu predstavivosť a často snívam s otvorenými očami. Preciťujem cez srdce, ako by som to chcela mať. Mám vysokú šancu zistiť, na čom mi naozaj záleží, keď sa upokojím a obrátim pozornosť do seba. Ku koncu sa mi už objavujú kŕče alebo bolesti v krížoch. Už viem, čo ma v nasledujúcich dňoch čaká a v podobe krvácania neminie. Kruh sa uzatvára a otvára sa nový cyklus so svojimi darmi a výzvami. Opäť dostávam šancu si ich prežiť odznova. 

 

„Učím sa, ako to príroda s mojím telom zariadila, prenikám do podstaty.“

 

Vďaka spoznaniu cyklickosti som objavila sprievodcu na ceste po ženskej premenlivosti, ktorá ma vedie domov. Na tejto ceste stretávam ďalšie ženy, s ktorými sa otvorene rozprávame o tom, v akej sme fáze a čo pritom prežívame. Doteraz to bolo len pretrpenie menzesu každý mesiac, pričom som nevnímala, aký široký a hlboký svet sa za tým skrýva. Už sa nesnažím byť celý mesiac rovnaká. Učím sa, ako to príroda s mojím telom zariadila, prenikám do podstaty jeho fungovania a žijem viac v súlade so sebou. Dobrou pripomienkou je aj cyklický magnet. Mám ho na chladničke nielen na ozdobu, ale otáčam dúhovým kolieskom tak, aby moja aktuálna fáza cyklu bola práve hore. Magnet mi pripomenie, čo by som si mala v danej fáze strážiť a čo mi naopak určite pôjde. Rovnako ho využívam ako prostriedok, ako dať o svojom cykle vedieť aj svojmu okoliu.

Nie je to ale konečný stav. To, čo zažívam teraz na prahu štyridsiatky, je iné ako za mlada a iné to bude aj po prechode. Ale o tom to je, konštantná, pravidelne opakujúca sa zmena mi prináša v každej fáze určité dary a výzvy. Je len na mne, ako ich spracujem a využijem pritom pravidlá vedomého time manažmentu. Byť cyklickou ženou sa totiž oplatí!

 

Započúvaj sa s nami do desiatej časti nášho podcastu, kde sa rozprávame spolu s redaktorkou Evou Kopeckou o tom, že v každej z nás žije Cyklická žena! Zároveň ti odhalíme ako sa dostať bližšie k sebe samej.

open.spotify.com/episode/6nhqCSfvW5K6d4iWkbUgtW


Vyšlo v čísle: 10 | Jar 2021 >


Všetky čísla: O Magazíne >


Previous
Previous

Chodím, teda som. Keď sa z nutnosti stane pôžitok.

Next
Next

Keď bocian zablúdi